Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Супата помага за отслабване (продължение)

Откриването на средство срещу глада е много важно за намаляване на епидемията от затлъстяване. За съжаление системата на апетита е сложна и твърде слабо изучена. Апетитът се контролира вероятно от десетина хормона.

От известните един се освобождава след прием на богати на протеини храни (PYY).

Друг се освобождава от мастните клетки (лептин), а няколко реагират на наличието на всякакъв вид храна. От всички известни хормони в системата най-интересен е грелинът. Освен че изпраща сигнала за празен стомах до мозъка, той съдейства и за натрупване на мазнини.

Най-голямото му прегрешение е, че предотвратява разграждането на натрупани мазнини, когато организмът отслабва. През 2006 г. екип от научния институт "Скрипс" в САЩ разработиха ваксина, противодействаща на грелина, с надежда тя да помогне срещу апетита. Тя още е в клинични изпитания.

Затова засега най-добрият и най-лесният начин за намаляване на глада е да бъде ограничен естествено грелинът, освобождаван от стомаха. Това най-ефикасно става с голяма порция здравословна супа.

Най-подходящия вид супа е зеленчуковата. Тя е по-еднородна и обикновено е с по-малко калории от пилешката и рибената.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии