Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Открита е молекула, свързана със затлъстяването

Молекулата Bsx е причината, поради която един и същ начин на хранене води до затлъстяване у едни, а у други - не. Това бе публикувано в последния брой на списание Cell Metabolism от учени в Институ по Молекулярна Биология в Постдам, Германия.

Bsx е молекулярна връзка между физическата дейност и хранителния прием.

У мишки е установено, че липсата й води до по-ниска спонтанна физическа активност, различно реагиране спрямо глада, по-ниска концентрация на хормони в мозъка, свързани с храненето, в сравнение с мишки, у които тя е в наличност.

Учените се надяват да използват тази молекула в контрола на затлъстяването, индуцирано от прехранване.

Спонтанната физическа активност, рзнообразни неосъзнавани движения, заедно с калорийния прием са особено важни за регулацията на телесното тегло. Те се контролират от хипоталамуса и са взаимносвързани. Когато например сме гладни, спонтанната дейност се увеличава и излизаме, за да хапнем.

Всъщност учените са открили молекулата, която осъществява връзката между локомоторната дейност и храненето, в случая - у мишки.

Следва продължение...

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии