Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Витамин D срещу рака

Лято е и всички знаем, че полезният витамин D може да се синтезира в кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи. 90% от необходимия на тялото витамин D се образува при реакция на кожата на слънчевата светлина, попаднала върху нея. Витамин D e антирахитичен витамин, който участва в обмяната на калция и фосфора, повишава резорбцията и отлагането им в костите, спомага за превръщане на неорганичния фосфор в органичен и стимулира растежа.

Витамин D може да намали наполовина риска от поява на определени видове рак, твърдят американски учени. Специалистите открили на база на стари проучвания, че витаминът ограничава вероятността от развитие на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и др. определени видове на злокачественото заболяване.

Първоначално изследването е било планирано като опит да се открие връзката между състоянието на костната тъкан и приемането на различни видове и форми на витамин D. Доста мултивитаминни комплекси съдържат по-слабата форма на витамина - D2, докато D3 може да се използва и като самостоятелна хранителна добавка.

Откритието на учените от Калифорнийския университет в Сан Диего е приветствано от научната общественост и големи фондации за борба срещу рака, но лекари предупреждават, че прекалено големият прием на витамин D застрашава от увреждане черния дроб и бъбреците. Приемът на 1000 международни единици (IU) витамин D дневно, равняващи се на 25 микрограма намалява риска от рак на дебелото черво с 50% и с 30% на яйчниците и на гърдата, показват данните от изследването.

Поемането на повече от 2000 IU, или 50 микрограма, което е максималната дневна доза витамин D, може да накара организма да абсорбира прекалено големи количества калции и това да увреди бъбреците и черния дроб.

Засега обаче са необходими още проучвания, за да се бъдат направени окончателни заключения за ролята на витамин D като предпазна мярка срещу болестта. Освен това еднократна доза витамин D може да помогне и за предпазване от туберкулоза, предаде BBC. Изследването на 131 души открило, че витаминът спомага за подобряване способността на тялото да подтиска растежа на бактерия, която причинява заболяването.

Британските учени твърдят, че то може да се използва за разработване на терапия. Ето и полезна справка за съдържанието на витамин  D (в UI) в 100 грама хранителни продукти: треска, сьомга: 6000, скумрия: 500-700, гъби: 80-330, сирене: 100-200, яйце: 50-200, краве масло: 30-100, зехтин: 30-100, черен дроб: 20-100, свинско месо: 40-50, краве мляко: 4
Дневни нужди: 340-400 UI при деца и 200 UI за възрастни.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии