Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Фатостатин - ново лекарство против затлъстяване

Учени тествали лекарство против затлъстяване на опитни мишки, при което било установено, че те не само губят от теглото си, но медикаментът премахва диабета им и намалява холестерола, предаде Ройтерс.

Лекарството, което е кръстено фатостатин, предпазва тялото от производство на мазнини, като вместо това го кара да освобождава енергията от храната.

Учените се надяват, че това може да доведе до откриването на лекарство, което ще позволи да се води борба със затлъстяването, диабета и холестерола в една опаковка, уточнява. Салих Уакил от Тексаския колеж Бейлър и Мотонари Уесуги от Университета на Киото в Япония, заедно с колегите си, съобщават, че лекарството взаимодейства с редица гени, задействани от преяждането.

"Тук се борим с основата", заявява Уакил. "Мисля, че е точно това, което ни вдъхновява."

Учените са наясно, че това, което може да накара мишките да се вталят, не прави нищо подобно за хората. Хормон, наречен лептин, който може да накара плъховете и мишките да губят тегло почти чудодейно, не прави почти нищо за затлъстял човек. Уакил, чийто екип е патентовал лекарството и търси фармацевтична компания, която да го разработи, се надява, че това лекарство може да бъде различно.

"Много съм оптимистичен", каза той. Фатостатинът е молекула, която въздейства върху така наречените SREBPs, които активират гените, задействани в производството на холестерол и мастни киселини. "Фатостатинът блокира нарастването на телесното тегло, кръвната глюкоза и хепатичното натрупване на мазнини при генетично затлъстелите мишки, дори при неограничено приемане на храна", пишат изследователите в списание "Химия и биология".

Генетичните тестове показват, че лекарството влияе на 63 различни гена. Лекарството е имало ефект и върху клетките на рака на простата, което може да помогне да се обяснят наблюдаваните връзки между рака на простатата и затлъстяването.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии