Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Отслабване или напълняване - зависи от личния метаболизъм

Шведският физиолог професор по медицина Фредрик Нюстрем от Университета в град Линчепинг провежда редица изследвания в областта на храненето.

Много от експериментите са свързани с проблема как различните хранителни продукти влияят на обмяната на веществата в човешкия организъм.

Един от най-известните експерименти проследява как реагира организмът при  употребата на висококалорична храна  и ниска физическа активност. Наблюденията доказват, че хората реагират различно при промяна в режима на хранене и че не при всички висококалоричната храна води до прираст в теглото.

Същността на експеримента е следната: 18 доброволци в течение на няколко седмици приемали висококалорични храни: хамбургери, пици със сосове, пържени картофи, сладолед, подсладени млечни коктейли, газирани напитки и др. Дневно участниците в експеримента получавали храна и напитки, оформящи общ баланс от 5000 до 6600 калории. Направени били много медицински анализи: за синтеза на белтъчините, ферментите; с най-модерни апаратури били измервани процентите на мускулна маса и мазнини, плътност на костите. Проведени били и много психологически тестове за влиянието на различните храни върху общото здравословно и емоционално състояние на младежите.

Получило се огромно разнообразие в отчетените резултати. Голяма част от участниците покачили личното си тегло, но процентът на мазнини бил различен. Но имало и такива, които не променили телесната си маса въпреки обилното хранене.

Става ясно, че преяждането не винаги води до натрупване на наднормени килограми. Всичко зависи от индивидуалните особености на организма, от конкретния метаболизъм на човека. Макар и да не се занимавали с активна физическа дейност, всеки от участниците изразходвал различно количество енергия за битовото си обслужване, при четене, гледане на телевизия, водене на спор и т.н.

Един от групата наддал 4,6 килограма, но 50% от тях били мускулна маса, а не мазнини. При същия човек се снижило нивото на холестерина в кръвта. Появил се обаче сериозен проблем - младежът трудно понасял дори най-малкото физическо натоварване и започнал обилно да се изпотява.

Важен извод, който правят учените е, че ако за две седмици се увеличи теглото с над 15% от изходното, има опасност от влошаване на общото здравословно състояние. Бързото покачване на килограми застрашава работата на всички системи в човешкото тяло поради невъзможността им така бързо да се адаптират. Колкото и да е генетично предопределен метаболизмът на индивида, има начин той да бъде подобрен, ако е бавен.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии