Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Подходи за готвене при диети с ниско съдържание на мазнини

Изкуството на готвене с ниско съдържание на мазнини не е толкова сложно, колкото изглежда. Както при повечето процеси, ако се спазват основните стъпки, резултатът ще е успешен.

Защо готвим нискомазнинно?

Съществуват няколко причини, поради които готвенето на ястия с ниско съдържание на мазнини допринасят на почти всички хора да изградят режим на хранене, който е полезен за тяхното здраве.

Като начало храните, които имат високо съдържание на мазнини се свързват със заболявания на сърцето и са предшественик на повишените нива на холестерола.

На второ място може да се спомене, че прекомерното поемане на мазнини представляват заплаха за появата на ракови заболявания. Тези твърдения се появяват след извършени медицински изследвания на токсини, които се натрупват в уязвимите зони на човешкото тяло, каквито са и тъканите на гърдите.

При сравнението на нивата на заболели от рак на гърдата в различните страни това се потвърждава. В Китай и Япония случаите на заболели от рак на гърдата са доста по-малко в сравнение с Финландия, Англия и САЩ, тъй като хранителните традиции и навици на населението на Китяй и Япония включват ястия с ниско съдържание на мазнини за разлика от народите на Англия, САЩ и Финландия, където нивата на тази болест са доста по-високи.

Най-важното при храните с ниско съдържание на мазнини е, че те също така имат и ниско съдържание на калории. Един грам мазнини съдържат приблизително 9 калории, а един грам протеини съдържат 4 калории, което ни води до извода, че е важно да изхвърлим част от мазнините от нашето ядене, за да приемаме по-малки количества калории.

Нуждата от мазнини

Трябва да бъде ясно, че мазнините са ни нужни, тъй като те са важен микронутриент за балансирано хранене. Мазнините не са ни нужни само за да абсорбират витамините от нашата храна, както е при витамин А, D, E и К, клетките се нуждаят от мазнини и за други цели като защитна и като елемент при обмяната на веществата в организма. Мазнините ни служат за по-добро задоволяване на чувството за глад, а също и за по-дълго време, тъй като тяхното храносмилане изисква повече време. Трябва да се обърне внимание и на различните видове мазнини.

Наситените мазнини произлизат от животинските продукти като говеждото месо, свинското месо, яйцата, сиренето, маслото, птичето месо и т.н. Този тип мазнини са вредни и е добре да бъдат ограничени при готвенето с ниско съдържание на мазнини. Ненаситените мазнини са тези, които произлизат от растителните продукти като авокадо, ядки, семена, включително риба и зехтина. Растителното и царевично олио са богати повече на наситени, отколкото на ненаситени мазнини и често са приспадани към полиненаситените мазнини.

Подготвяне на кухнята за готвене с ниско съдържание на мазнини

Като начало е важно да се знае, че за предпочитане са ненаситените мазнини. За да приготвим ястие с ниско съдържание на мазнини са ни нужни някои от следните продукти: Зехтин; Зеленчуков бульон; Пилешки бульон; Нискомаслено мляко; Нискомаслена сметана; Нискомаслени сирена; Нискомаслено кисело мляко; Ябълково масло; Свежи билки и подправки.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии