Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Вегетарианската диета уврежда ЦНС

Вегетарианското хранене днес става все по-популярно и все повече хора се отказват от консумацията на храни от животински произход.

Въпреки, че мнозина смятат вегетарианската диета, бедна на животински мазнини, за по-здравословна, този начин на хранене крие и редица рискове.

Проучвания, направени от експерти от Оксфордския университет показват, че изключването на животинските продукти от менюто,  значително намалява защитните сили на организма.

При строгите вегетарианци, които не консумират дори мляко и яйца, се отчита недостиг на важни витамина, незаменими аминокиселини и елементи, които не могат да се набавят от растителната храна.

Недостигът на протеини в храната понижава съпротивителните сили на организма и го прави податлив на инфекции и  вирусни заболявания. При вегетарианците са наблюдава и недостиг на витамин В12, чийто източник са животинските продукти.

Според специалисти дефицит на витамин В12 лежи в основата на сърдечно съдовите проблеми. Витаминът увеличава нивото на хомоцистеина - вид аминокиселина. При прекомерното му повишение в кръвта се увеличава съсирваемостта и, предразполага към тромбози и ограничаване кръвния поток в съдовете, водейки до инфаркт и инсулт.

Недостигът на В12 води и до редица промени в морфологията на кръвните клетки и дори до увреждания на централната нервна система. Основен източник на витамини от група В е говеждото месо и най-вече говеждият черен дроб, където са в най-лесно усвоима форма.

При мащабно проучване, при което за период от пет години било проследявано здравословното състояние на голяма група вегетарианци, било регистрирано намаляване на когнитивните и мозъчните функции при почти всички доброволци.

Било установено забавяне на мозъчната дейност, нарушениу в паметта и концентрацията и намалени познавателни способности.

При изследване с томограф било отчетено и намаляване на обема и масата на мозъка. При по-възрастните доброволци, които се придържали към вегетарианския начин на хранене в продължение на много години, неготивнити промени на центаралната нервна система били по-силно изразени.

Диетолозите са категорични, че за да бъде здравословен, хранителният режим трябва да бъде балансиран и разнообразен.

Според лекарите пълното избягване на храни от животински произход не подобрява здравето и не удължава живота.

За тези, които твърдо са решили да се откажат от месото, все пак се препоръчва да консумират  риба, морски дарове, яйца, мляко и млечни продукти.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии