Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Пушене и апетит

Пушенето потиска апетита. Пушенето ускорява метаболизма. Пушенето гори калории. Силни аргументи на запалените пушачи, за да не спрат цигарите. Пушенето може да помага за отслабване, но да не забравяме колко вреди на здравето.

Пушачите с проблемно тегло се страхуват да откажат цигарите, за да не напълнеят рязко след това.

Връзката между пушенето и апетита е толкова дълбока, че нерядко евентуалното напълняване след спиране на цигарите се оказва основният аргумент на пушачите да не го направят.

Как действа пушенето на апетита?

Пушенето потиска апетита

Пушачите с проблемно тегло често посягат към цигарите, когато огладнеят. Доказано е, че никотинът потиска апетита. Кафе с цигара на гладно вместо здравословна закуска и сутрешна гимнастика – самоубийствената комбинация на пристрастените към пушенето. Вредните вещества, които се отделят след изпушване на всяка цигара на гладно директно атакуват стомаха, черния дроб и попадат в кръвта.

Пушенето намалява усещането за глад

Палиш цигара и гладът преминава. Спираш цигарите и няма с какво да стопираш глада. Така започват да се качват килограми след отказване от пушенето. Безспорно, спирането на цигарите може да доведе до повишаване на теглото с няколко килограма, но това не бива да ви отказва от отказването на този вреден навик, който може да се окаже с фатален край. Просто веднага щом спрете пушенето увеличете физическата си активност и балансирайте хранителния си режим.

Пушенето ускорява метаболизма

Пушенето ускорява метаболизма и гори калории. Спирането на цигарите неминуемо води до забавяне на метаболизма и оттам до качване на килограми. Затова е задължително да активизирате метаболизма след отказа от пушене с балансиран хранителен режим и редовна физическа активност. Движете се повече, яжте често и по малко, занимавайте се с интересни неща, които да отвличат вниманието ви от храната.

Как да се откажем от пушенето?

Отказ от пушене с никотинозаместители

В аптеките се предлагат разнообразни никотинозаместители – таблетки, пластири, дъвки, бонбони, инхалатори и т.н. Основното свойство на всички никотинозаместители е да намаляват никотиновия глад. Този метод се бори само с физическата зависимост към никотина и е ефективен само, ако имате силна воля да се спрете пушенето.

Отказ от пушене с физиотерапия

Провежда се курс на лечение с хомеопатични таблетки и чайове в специализиран лечебен център. Чаят намалява никотиновия глад, а таблетките  предизвикват ненавист към цигарения дим. Този метод е високоефективен в първите няколко месеца след провеждане на лечебния курс, но след това голяма част от пациентите се връщат към пушенето. Затова е препоръчително да се съчетае с психотерапия.

Отказ от пушене с психотерапия

Групова терапия или индивидуални консултации с психотерапевт. Неговата задача е да ви помогне да се справите не само с физическата, но и с психическата зависимост. Едновременно с назначеното медикаментозно лечение, психотерапевтът ще усили увереността в собствените ви сили. Този метод има различна ефективност за спиране на пушенето, която се определя от степента на зависимост на пациента.

Отказ от пушене с други методи

Има и други, алтернативни методи за спиране на пушенето (например акупунктура), но те в повечето случаи са с временна ефективност. Самовнушението пък помага на пушачите, които пушат само по няколко цигари на ден.

Помнете: Пушенето може да помага за отслабване, но вреди на здравето. А здравето е по-важно от фигурата.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии