Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Сутрешната закуска била изкуствено създаден навик

По този проблем не съществува единомислие между диетолозите: докато едни я препоръчват богата и калорична, други я ограничават или напълно я отри­чат като излишно и обременяващо хранене.

Първите се мотивират с това, че след продължи­телния нощен интервал организмът се нуждае от подк­репа за предстоящата му работа. Но не се и помисля, че за да се превърне в енергия, на тази храна й е необ­ходимо време - повече или по-малко часове, за да бъде преработена.

От друга страна, организмът трябва да от­дели енергия не само за работата през започващия ден, а и за смилането на закуската. И колкото тя е по-калорична, толкова повече енергия е необходима за пре­работването й.

Лесно е да се досетим, че в случая нервната система и кръвообращението са натоварени с двойна работа - и с храносмилането, и с текущия трудов процес, поради което и едното, и другото, се върши половинчато.

Този, който е добър наблюдател, ще забележи, че със ставането от сън в ранните сутрешни часове не му се яде (естествено, ако не е загубил природния си инс­тинкт). Но ако е расъл при „грижовни" родители, мис­лещи само за храненето, и уговорките за закуска са за­почвали още с отварянето на очите, навикът вече е налице.

Сутрешната закуска е изкуствено създаден навик.

Обикновена картина в тези семейства е детето да се отказва от закуската и да се стига до конфликтни сцени, тъй като то реагира под диктовката на своя все още запазен предпазващ го инстинкт.

Огрубелият и невеж възпитател, действащ под влиянието на догми и предразсъдъци, безспорно надделява - закуската е приета, а с нея и развитието на болестните състояния.

Със ставането от сън човек е зареден със сили след продължителната нощна почивка. Вечерята, по­ета преди лягане, не е изразходвана като енергия. Сутрешните часове за специалистите са часове за очистване на организма от токсичните и отпадъчни материали и този очистителен процес се прекъсва с приемането на закуската.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии