Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Чиния помага да отслабнем, говорейки

Шведският институт „Каролинска" е сътворил високотехнологично устройство помага на хората с проблеми с теглото да отслабнат, съобщи агенция АПА.

Изобретението се състои от подложка за чиния с електронна везна и микрокомпютър. Устройството се нарича Mandometer и е преминало клинични изпитания в продължение на 18 месеца в университетската болница в Бристол.

В изследването са участвали 106 деца и младежи с наднормено тегло, разделени на две групи. Едната е била подложена на диета и физически упражнения, а другата се хранела нормално, но с помощта на новия уред.

То контролира количеството храна и най-вече с каква скорост се храним. Скоростта се показва с крива на екрана на компютъра.

Известно е, че когато човек яде по-бавно, той поема по-малко храна. Ако ядем прекалено бързо, чинията предупреждава с гласово съобщение да намалим темпото.

Според резултатите от изследването, публикувани в British Medical Journal, хранещите се под контрола на Mandometer отслабнали три пъти по-бързо от тези в другата група.

Според специалистите с изобретението при съответно програмиране на компютъра може да се постигне и обратния ефект - напълняване.

Така то може да се използва и за лечение на хранителни смущения като анорексията и булимията. Лечение на тези заболявания с Mandometer вече се предлага от клиники в САЩ.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии