Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Бенто - японска кутия за обяд

Бенто е обяд в кутия, широко разпространен в Япония. Бенто предизвиква все по-голям интерес сред западняците, не само защото е диетичен и здравословен, но и с атрактивния си външен вид.

Бенто е изкуство с уникални хранителни шедьоври.

Японците са с много нисък процент на затлъстяване и с най-дълга средна продължителност на живота, защото живеят, и най-важното, хранят се здравословно.

Същевременно много висок процент от западняците страдат от затлъстяване, защото консумират висококалорични и изключително нездравословни храни.

Бенто заема важно място в японската кухня. Здравословният обяд в кутия с привлекателен външен вид е далеч по-полезно обедно меню от хамбургер с пържени картофки, хот-дог или пица на парче.

В Япония приготвят обяд в кутия още от 5-ти век. Тогава хората били ангажирани предимно със земеделие, животновъдство, лов и риболов, прекарвали по-голямата част от ежедневието си навън и имали нужда от обяд, който се приготвя бързо и издържа по време на дълъг път.

Едва през 16-ти век обядът в кутия е наречен “bento” за означаване на “малко, удобно хранене”. Всъщност бенто идва от “bento” или “obento” - “опакована храна”. Наречен е така от военноначалника Одо Набунага, който трябвало да осигури храна за всеки член на своята армия.

По време на епохата Мейджи се развива т.нар. “Станция бенто” - оризови топки с кайсия, които се продават по железопътните гари и до днес, като вече дори ги предлагат през прозорците на вагоните. Специално внимание е отделено на бенто кутиите. Първоначално са направени от естествени материали като листа от дъб, магнолия и бамбук.

По-късно започва по-практичен или може би, по-модерен начин на опаковане на бенто – в дървени, пластмасови или алуминиеви кутии.Има няколко традиционни форми на кутиите за бенто - “hangetsu”(във формата на полумесец), “shokado” (с 4 равни по размер отделения) и т.н., но изборът на материали и форми често е повлиян от модата.

Бенто е навсякъде в Япония – в училище, в офиса, в супермаркета, в ресторанта, на гарата, на летището..., защото се приготвя бързо (15-20 минути), а осигурява здравословен и диетичен обяд. Освен в Япония, традицията за приготвяне на обяд в кутия съществува също в Индия - “tiffin”, в Корея - “dosirak”, в Тайван - “biandang” и на Филипините “baon”.

Кое прави бенто диетичен обяд?

Правилното съотношение на хранителните вещества – 3 части въглехидрати (ориз или юфка), 2 части плодове и зеленчуци и 1 част белтъчини (риба, месо или яйца), без мазни храни и рафинирана захар.

Ако сте на “еко вълна”, бенто е вашият обяд. Кутията е за многократна употреба и ще намалите значително отпадъците от еднократните пластмасови опаковки.

Главната особеност на бенто, която го отличава от западните бързи закуски, е външният му вид. На изток важен елемент на всяка храна е красотата на сервиране. За да се постигне добро впечатление за храната в кутията, се избират продукти с ярки цветове в привлекателни комбинации. Но това не е всичко.

Бенто успя да надскочи мисията си на “бърз обяд” и се превърна в истинско изкуство, подобно на икебаната. Като всяко изкуство бенто също поражда много стилове и течения, повече от 2000-3000. Най-популярният стил бенто е “kyaraben”. При него украсяването на обяда в кутия е като картина с фигури на хора, животни, цветя и растения.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии