Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Дини и пъпеши в сезона на пресните плодове

Пак сме в сезона на пресните плодове и по магазините вече се появиха дини и пъпеши.
Заедно с динята пъпешът е определян като кулинарен крал на лятно-есенния сезон.  И има защо.

Пъпешът, освен че е вкусна и полезна храна, подобно на шоколада подобрява настроението и действа успокоително на нервната система. Той съдържа естествени вещества, които са мощни антиоксиданти и могат да помогнат значително за преодоляване на стреса.

Френски учени вече доказаха, че ензимът супероксид дисмутаза, който е силен антиоксидант и е изолиран от дини и пъпеши, може значително да облекчи много симптоми на хроничен стрес.

Чрез експеримент с участието на 70 доброволци изводът за ползата от консумацията на дини и пъпеши е потвърден.

Пъпешът съдържа голямо количество силиций, а този микроелемент е необходим за дейността на клетките на нервната система и мозъка. Силицият подобрява обмяната на веществата, дейността на мозъка, нервите и укрепва стените на вътрешните органи. Освен това съдейства в борбата с хронични възпалителни процеси.

В пъпеша има и достатъчно количество желязо, така че за деца, бременни жени и страдащи от анемия той е отлична храна.

Ние изхвърляме семената на пъпеша, но те са особено богати на цинк. Много полезни са за кожата и косата, но в народната медицина са по-известни с действието си на естествен афродизиак.  Цинкът в тях подобрява и качеството на спермата.

И още нещо, което изхвърляме, може да е полезно за човека - кората на пъпеша. В нея също се съдържат значими количества антиоксиданти и витамини. Ако не ви се прави сладко от пъпешови кори, поне ги използвайте за красота. Много е лесно да се поставят пъпешови кори върху лицето за 10-15 минути, а ефектът е значим - подмладяване и избелване на кожата.

И все пак трябва да кажем, че ако сте на диета за отслабване, трябва да внимавате колко пъпеш консумирате през деня. Захарите в него понякога са много в зависимост от сорта.

Но можете спокойно да приложите за 1-2 дни Диета с пъпеш, която е твърде ефективна, когато се спазва точно, защото действа като разтоварващ ден.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии