Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Бързите храни влияят на емоциите ни

Хранителните навици на хората се промениха драстично през последните няколко десетилетия – бързите храни се превърнаха в мултимилонна индустрия, която се разпростря върху всички култури.

Оригиналната идея за бързото хранене е да повиши ефективността, позволявайки на хората да се хранят по-бързо, за да не губят време и да вършат останалите си задължения.

Учени от Rotman School of Management откриват, че консумацията на бързите храни и всички символи свързани в културата на бързото хранене, правят хората нетърпеливи и увеличават стремежа към пестене на времето, което в един момент води до вманиачаване на тази тема.

Fast food олицетворява културата на пестенето на време по всевъзможни начини, обясняват учените. Проблемът е, че целта пестене на време се активира чрез бързите храни, независимо дали времето е релевантен фактор в контекста.

Например да ходиш бързо е начин да спестиш време, когато бързаш за среща, но признак на нетърпение е, когато тръгнали на разходка в парка ходим бързо и напрегнато.

Според учените, именно идеята за бързото хранене като начин за пестене на време ни кара да проявяване нетърпение и в другите сфери на живота си, дори и извън контекста на бързите храни.

Бързите храни са една от многото технологии, които ни позволяват да пестим време. Но парадоксът е в това, че с постоянното тласкане към по-голяма ефективност, тези технологии не правят изключително нетърпеливи и напрегнат.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии