Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Уелнес - за красотата

Уелнес - това е начин на живот в хармония с духа и тялото, оптимизъм и добре познатото позитивно мислене, което е толкова трудно за постигане, скачайки всяка сутрин в 6:00, ползвайки транспорта и така нататък. Освен това, уелнес включва цялостна грижа за кожата, отдих, спорт и - най-важното за нас - правилното хранене.

Самото понятие „уелнес” е родено през 50-те - 60-те години на миналия век в Съединените щати, като производно от две думи „фитнес” и „well-beeing”, което може да се преведе като „добро самочувствие”. Уелнес означава и фитнес, и жизненост, и възможността да се радваш на живота. Това е вид система за възстановяване, която позволява да се постигне емоционално и физическо равновесие в съвременния град.

Движението за здравословен начин на живот възниква в началото на 80-те години на ХХ век в САЩ и Западна Европа. Тогава науката започва да предлага нови методи за подмладяване и забавяне на процеса на стареене - пластична хирургия, хранителни добавки, витамини - пораждайки нарастващо търсене на модерни продукти и услуги. Възниква нов клас купувачи готови да платят за подновяване на младостта. На Запад започва „уелнес бум”, съпроводен от повсеместно отваряне на специализирани студиа, салони, медицински центрове, пускащи съпътстващи продукти.

Днес световната индустрия вече не просто предлага на потребителите да премахнат промените в тялото, свързани с възрастта, но и да преборят причините за тях. Интересът към фитнес залите, екзотични вани, масажи, очистващи чайове и др. не отслабва.

Очевидно е, че уелнес е реалност на днешната действителност, генерирана от глобализацията, мегаполисите, гигантските транснационални корпорации и глобалните проблеми: замърсяване, пренаселеност и вечната липса на време.

Трябва да бъдем здрави при всякакви условия, и за това трябва да променяме отношението на първо място към себе си. Уелнесът претендира да бъде новия световен мироглед на здравия и добре изглеждащ човек. В последно време здравето като цяло се идентифицира с добрия външен вид. Това е модерно и печелившо: колкото по-добър външен вид имаш, толкова по-лесно предразполагаш към себе си околните, и съответно, има възможност да получиш по-висока заплатата.

Алкохолът, тютюнопушенето, заведения за бързо хранене (и всичко, което се прави с минимум удоволствие и набързо), полуготови продукти - всички тези понятия на успешното съвременно общество вече се смятат за остарели.

Очевидно, тази тенденция не е започнала да тече от днес, и определено няма да умре утре, тъй като хората тормозени от проблемите на мегаполисите са огромна група от потенциални потребители. През тези две десетилетия, които са изминали от началото на движението за здравословен начин на живот, уелнесът се превърна в мощна индустрия, която отговаря на различни потребителски интереси: от козметика до нови иновационни туристически услуги.

И така, днес всеки уважаващ себе си хотел, опитвайки се да задоволи търсенето на гостите за добро самочувствие (както физически, така и психически), се стреми да придобие не само една сауна и басейн, но различни атрибути на „уелнес начин на живот”. Например, масажни и козметични процедури, фитнес центрове, уелнес меню, фито-барове, специални програми за красота и др. Между другото, увеличението на броя на фитнес клубовете е част от тази вълна на уелнес, която е дошла и до нас.

Уелнес продукти

По отношение на храненето се наблюдава нарастващо търсене на „здравословни храни” (обогатени храни и напитки, спортни коктейли, биодобавки, менюта на фреш барове) и изменение на модели на потребление в традиционните групи стоки (спомнете си кога за последния път сте яли нормално, необезмаслено кисело мляко или прилична порция свински котлет). Много от продуктите от тези групи се смятат за опасни (например, така и не е обяснена истинската сила на енергийните напитки или действието на съмнителните биологични добавки върху човешкото тяло). Но механизмът вече работи и е добре да се постараем да не попаднем под неговите ножове.

За разлика от конвенционалната храна, „уелнес продуктите” трябва да отговарят на високите изисквания на грижещите се за себе си хора: да имат висока енергийна стойност и допълнителни ефекти, подобряващи самочувствието. В сравнение с традиционните, функционалните храни са обогатени с активни съставки, които могат допълнително да подобрят състоянието на организма.

Обикновено тези продукти съдържат функционални и хранителни вещества, които, в зависимост от техните свойства и дозировки, поддържат човешкия организъм и могат заедно със здравословния начин на живот да предизвикват добро самочувствие. Много е важно да се направи така, че да не се променя обичайния вкус.

В процеса на производство в тях или се добавят нови хранителни добавки (рибено масло - в киселото мляко), или увеличение или намаление на концентрацията на вече съществуващите (като в случая на мляко и млечни продукти).

През последните години в съставът на продуктите започнаха да се въвеждат добавки, получавани както от растителни, така и от животински суровини. Най-разпространени са соевите производни: фибри, протеини, лецитин. Има и продукти с екстракти от различни растения. Например, с екстракти от роза, или зелен чай.

Най-често срещаните хранителни добавки при здравословните храни са баластните вещества. Те се отнасят към тези компоненти, които започват широко да се използват в хранителните продукти, много преди появата на понятието „продукти за добро самочувствие” (уелнес) - или от самото начало влизат в техния състав. Това обуславя високата им репутация сред потребителите.

При 80% от потребителите понятието уелнес е свързано с ползата за здравето, и те са наясно с физиологичното значението на баластните вещества. Те наистина стимулират чревната перисталтика и регулират процесите на храносмилане, засилват ефекта на насищане, намаляват нивата на холестерола (чрез свързване на холестерола със жлъчните киселини), абсорбират канцерогените и други токсични вещества.

Вярно е, че не е известно дали наистина обогатените (а не просто екологично чистите, ако въобще има такива) храни са полезни за организма. Учените от своя страна не са напълно установили, дали това е необходимост или нов начин за увеличаване на цените на хранителните продукти.

Във всеки случай, предпазливостта няма да навреди. Ако уелнеса не е начин на живот, а модно увлечение, той може да стане допълнителен фактор за стрес. Не забравяйте, че не вие сте създадени за уелнес („анти-стареене”, „фитнес” и други магически думи), а той е създаден за вас.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии