Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Чушките топят излишните килограми

Изследователите са установили, че топлината, която отделя тялото ни след консумация на люти чушки, може действително да повиши изгорените калории и да стопи излишните мастни натрупвания.

Учените поясняват, че тези които не обичат люто спокойно могат да се радват на същите резултати, приемайки основната съставка капсаицин чрез някои нелютиви сортове чешки.

Лютивия и дори парещ вкус на пипера е резултат на хиляди години еволюция. Специфичният им вкус и ярък цвят са своеобразна защита, която прогонва тревопасните животни. Пикантния вкус, обаче се е харесал на хората, и лютивите чушки са станали неразделна част от хранителната диета на много култури по целия свят в продължение на хиляди години.

Учените, заинтригувани от способността на този зеленчук да затопля тялото и да предизвиква изпотяване, смятат че пипера може успешно да се прилага в диетите за редуциране на теглото.

Съществуват някои видови чушки, които съдържат нелютива разновидност на капсаицина, наречена дихидрокапдиат (dihydrocapsiate, DCT), и съответно имат всичките му полезни за здравето свойства, но не и лютивия вкус и острата миризма.

Учени от Калифорнийския университет в САЩ, провели опитно изследване за въздействието на лютите чушки върхе телесното тегло. В опита взели участие 34 мъже и жени, които в продължение на 28 дни трябвало да спазват ниско калоричен хранителен режим базиран предимно на течни храни и напитки.

На случаен принцип, доброволците били разделени на две групи. На първата била давана хранителна добавка, разработена на базата на нелютивия дихидрокапдиат - аналог на капсаицина. На втората група участници било давано плъцебо.

Събраните данни, предоставили убедителни доказателства, че няколко часа след приемане на хранителната добавка съдържаща DCT разходът на енергия значително се е увеличил

Ръководителят на изследването д-р David Heber, уточнява, че изгорените калории са почти два пъти повече, отколкото при участниците, които са приемали плацебо.

Резултатите от проучването доказват, че дори консумацията на слаболютив или нелютив пипер ускорява изгарянето на мазнините.

Полезното свойство на DCT в комбинация с нискокалоричен хранителен режим, може успешно да ускори метаболизма и да помогне на страдащите от затлъстяване да редуцират теглото си.

Д-р Хибър и неговият екип ще представят резултатите от своите проучвания на годишната конференция по експериментална биология.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии