Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Напълняването е генетично заложено и идва с възрастта

Напълняването е генетично заложено, но не е непременно вредно

Изследвания показват, че напълняването е генетично заложено, но не е непременно вредно и типът фигура на повечето жени на средна възраст се променя от “круша” (широки бедра/тънка талия) на “ябълка” (закръглена талия).

От началото на менопаузата този процес се извършва стремително бързо и това от части зависи от намаленото количество естроген, но приемането на хормонални средства не предизвиква намаляване на теглото.

Затова в организма започват да преобладават мъжките хормони и мазнините се преразпределят по “мъжкия начин”, т.е. в средната част на тялото.

Освен това количеството калории, които изгаря човешкият организъм намалява с 5 до 10% на всеки 10 години, а това означава, че без да намалим количеството ежедневно приемани калории, нашето тегло постоянно ще нараства.

При 20% от жените (повечето дори не подозират това) се развива и хипотериоза (намаляване на функциите на щитовидната жлеза), която стои в основата на метаболизма. Щитовидната жлеза започва да произвежда по-малко хормони, което забавя процеса на обмяната на веществата. В този случай хормоналната терапия помага за намаляване на теглото.

Повишаването на теглото на средна възраст може да бъде свързано и с бременността.

Половината от жените напълняват с около 3 кг (без теглото на плода), а 1/3 от жените – с повече от 7 кг. За щастие повечето успяват да свалят натрупаните килограми и към края на втората година остават само 1-2 кг над нормата.

За напълняването не само на жените, но и на мъжете голяма роля в днешно време играе и заседналият начин на живот - дори не толкова ограничената активност, колкото липсата на силови тренировки.

След 25-тата си година човек губи ежегодно около 200 г мускулна маса, която за съжаление се замества с мазнини. Ако мускулите не работят активно, те атрофират.

Намалява се количеството на калориите, които се изгарят и като краен резултат може да се стигне до увеличаване на теглото с половин килограм за 1 седмица. Така че, ако на младини не сте обичали физическите упражнения, на зряла възраст е време да започнете с тях.

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии