Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Гладуването, диетите и вегетарианството са вредни

Според специалистите здравословната храна е важна и може да предотврати появата на почти всяко заболяване, но възникнала ли е веднъж болест, диетата не може да я излекува, а трябва да съпътства медикаментозното лечение и рехабилитацията.

Гладуването и диетите са вредни, а отслабването с повече от 4 кг месечно е опасно за здравето, предупреждава и проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика (БДХД) пред БТА.

С пиене на вода по време на пълнолуние и високовъглехидратни диети трудно може да се постигне здравословен резултат, дават пример те.

Хора, завършили Националната спортна академия, се представят за диетолози, пък твърди д-р Борислав Георгиев, председател на фондация "Академия кардиология".

По думите ми това са кинезитерапевти, които нямат нищо общо с медицината и още по-малко с диетологията, а дават съвети за хранителни режими.

В 95% от спа центровете у нас хората, които давали препоръки за храненето, били именно кинезитерапевти, съветващи дори пациенти с хипертония и диабет. Максималното отслабване е с 4 кг на месец или по 1 кг на седмица.

Д-р Георгиев споделя от опит, че не е виждал пациент, страдащ от затлъстяване, който с нормална диета да е смъкнал повече от 9 до 10 кг месечно.

Според него важно за пациентите с метаболитни нарушения и диабет, например, е консумацията на сол. От хипертониците 50% са чувствителни към солта, докато от здравите хора - 30%.

Само при леката хипертония (където горната граница на кръвното налягане е между 140-150) спирането на терапията може да бъде заместено от диета и физически усилия, като в 15 до 20% от случаите се постига нормализиране.

Редица проучванията регистрират проблеми, свързани с небалансираното хранене и недостатъчната физическа активност на българите, които водят до затлъстяване и наднормено тегло.

Статистиката сочи, че 70% процента от жените над 60 години и 60% от мъжете между 30 и 60 години имат такъв проблем. Наднорменото тегло се движи между 9 и 15% при децата от една до петгодишна възраст и е сериозен проблем при над 7-годишните, а 31% от първокласниците страдат от него.

Определени социални групи обаче страдат от недохранване и анемия, коментира проф. д-р Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве (НЗООЗ).

Поради прилагането на ограничителни диети расте броят и на заболелите от анорексия сред подрастващите - проблем, който засяга предимно момичетата. 8% от момичетата между 10 и 19 години са с поднормено тегло, а при жените между 18 и 30 години този процент стига 17.

Източник: БТА

назад ...

Пшеницата - маскираният убиец

Пшеницата - маскираният убиец
Уилям Дейвис

Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното - от широка гама здравословни проблеми!

прочети повече ...

Сокът също е вреден

Като се има предвид пороя от предупредителна информация за солените, мазни и сладки храни, може би си мислите, че изцяло естествените, неподправени плодови сокове биха компенсирали за нездравословната ви диета.

Но сега излиза, че дори тези напитки са вредни за нас.

Въпреки, че гледаме на тях като на здравословни алтернативи на газираните напитки, шейковете и плодовите сокове са всъщност "нова опасност" в борбата срещу затлъстяването, според диетолозите.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии