Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Проблемът със затлъстяването се задълбочава

Наднорменото тегло се превръща в епидемия у нас, предупреждават здравни експерти - около 2 млн. души у нас страдат от наднормено тегло, като един милион от тях са със затлъстяване.

Децата със свръхтегло са 200 хиляди., а 67 хиляди от тях са със затлъстяване.

10,8% от децата от една до пет години са с наднормено тегло, 8% са със свъхтегло, а 2,8% са със затлъстяване, каза през май м.г. д-р Пламен Димитров - зам.-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Данните от проучване през 2008 г. сочат, че 30,6% от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15,6% - със затлъстяване.

За сравнение - проведено национално представително проучване през 1998 г. сред учениците на същата възрастова група, показва, че групата с наднормено тегло е 23,3% от децата. Новите данни ясно показват, че проблемът се задълбочава.

Причините за това са нездравословното хранене и обездвижването на децата, смятат медиците.

При мъжете на възраст от 18 до 60 години разпространението на свръхтегло нараства от 32% през 1998 г. до 34,3% през 2004 г. При жените за същия перод от време нарастването е от 21,7% до 26,6%. Честотата на затлъстяване също нараства - при мъжете от 9% на 14%, при жените от 6% до 11,8%.

През 2010 година Европейският ден за борба със затлъстяването - 22 май, беше под мотото "Пет до десет процента за по-здрава Европа". По думите на доц. Ханджиев - председател на Българската фондация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, обществеността подкрепя гражданите от ЕС да редуцират теглото си с 5 до 10%. Такова редуциране води до намаляване на риска от захарен диабет с 58%, както и риска от сърдечно-съдови заболявания - при мъжете с 48%, а при жените - с 40%, обясни той.

СЗО прогнозира, че до 2015 г. населението с наднормено тегло ще нарасне до около 2,3 млрд. възрастни и че повече от 700 млн. от тях ще са със затлъстяване.

Източник: БГНЕС

назад ...

Готие за диетична Кола (Diet Coke)

Жан Пол Готие е новият творчески директор на Diet Coke (диетичната версия на най-известната Кола). Именитият дизайнер ще изрази уникалното си виждане в новия дизайн на бутилките и кеновете на марката и също така ще участва в три промоционални филмчета, в които ще играе терапевт, журналист и детектив.

Дизайнерът сащо така ще помогне за развитието на нови концепции за ракламните кампании на марката. Трите филмчета, които са първата фаза от сътрудничеството вече могат да бъдат видяни в канала на Diet Coke в YouTube.

прочети повече ...

Студ срещу излишните килограми

Учени от Харвардския университет са разработили нова технология, която може да замести строгите диети. С технологията нежният пол може да се отърве от наднорменото тегло и да стегне кожата си, съобщи БГнес.

Методът се основава на въздействието на ниските температури върху клетките, което помага в това отношение. По време на процедурата, която продължава около един час, буквално се замразява мастна тъкан.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии